Casa inteligentă – avantaje și dezavantaje

11/01/2024

Smart Home sau Casa inteligentă a devenit o realitate accesibila pentru tot mai mulți dintre români, pe măsură ce au aparut idei de automatizări și echipamente pentru smart home din ce în ce mai practice și accesibile. Noile dispozitive sunt la preturi din ce in ce mai accesibile si  fiind compacte, pot fi instalate cu mai mare ușurință, în fiecare încăpere, chiar și în garaj sau pe terasă. 

De la soluții de iluminat inteligent, termoreglare sau supraveghere video și până la diverse opțiuni de entertainment, acestea au darul de a crea un mediu mai plăcut și sigur în orice tip de locuință. Locuința personală reprezintă locul în care trebuie să te bucuri de confort și de siguranță în fiecare moment. Dintotdeauna, oamenii au căutat să își dezvolte locuințele în așa fel încât acestea să răspundă cât mai bine nevoilor lor specifice. 

1. Ce este o Smart Home / Casa Inteligentă

Orice locuință este construită cu scopul de a satisface câteva nevoi foarte importante ale posesorilor sau locatarilor săi. Este vorba despre nevoile de siguranță, confort și intimitate. Acestea sunt deseori interconectate, iar ele au în comun și o caracteristică foarte importantă: complexitatea. În era modernă, când tehnologia se află la un nivel mai înalt decât oricând, confortul, siguranța și intimitatea pot fi asigurate în moduri care păreau, cândva, imposibile.

Pe scurt, casa inteligentă este o locuință ce are în dotare dispozitive și sisteme integrate inteligente prin care se facilitează controlul în mod centralizat și automatizarea celor mai importante funcții domestice. Acestea se referă la tot ce implică sistemele de  securizare, electrice și electrocasnice, iluminat, echipamentele de divertisment și altele.

Pentru a putea să funcționeze eficient, casa inteligentă se bazează pe internet și echipamente precum senzori, camere de supraveghere, sisteme de asistență vocală și alte dispozitive interconectate, cu scopul de a crea un mediu inteligent și sigur.

În prezent, conceptul de smart home se bazează foarte mult pe inteligență artificială, care duce la un cu totul alt nivel posibilitățile de automatizare și personalizare a caselor inteligente. De asemenea, sistemele de securitate sunt deosebit de sofisticate, fiind integrate detectoare foarte avansate ale intruziunilor și sisteme de supraveghere inteligente. 

2. Avantajele și dezavantajele de a avea o Casa Inteligenta

Casa inteligentă a devenit o realitate tot mai accesibilă în societatea actuală, transformând locuințele în medii cu adevărat conectate și inteligente. Transformarea a adus cu sine avantaje și dezavantaje, reflectând foarte bine modul în care se desfășoară relația dintre oameni și tehnologie.

Avantajele casei inteligente

Eficiența energetică – unul dintre cele mai clare beneficii ale caselor inteligente este eficiența energetică. Sistemele de control al energiei permit monitorizarea și controlul consumului de energie, în așa fel încât toate resursele necesare pentru confortul locatarilor să fie utilizate în mod optim.

Securitate îmbunătățită – sistemele de securitate inteligente facilitează monitorizarea locuinței în timp real. Astfel, pot fi detectate imediat activitățile neobișnuite. Camerele de supraveghere se pot conecta la internet, iar senzorii de mișcare și sistemele de alarmă contribuie la sporirea nivelului de siguranță. 

Personalizare pentru confort total – casa inteligentă oferă un nivel ridicat de confort și de personalizare. Prin intermediul sistemelor specifice, pot fi controlate iluminatul și sistemele de climatizare, precum și jaluzelele în așa fel încât să se maximizeze accesul la lumină naturală. 

Management facil al casei – casa inteligentă propune un management simplificat al locuinței. Este necesar doar de un smartphone sau o tabletă, pentru ca utilizatorii să poată controla și monitoriza toate aspectele casei lor, inclusiv de la distanțe mari. De pildă, utilizatorul poate să pornească sistemul de încălzire în drum spre casă și poate verifica dacă ușa de la intrare este închisă, cu ajutorul sistemelor de automatizare a accesului.

Valoare adăugată a proprietății - investiția într-o casă inteligentă poate crește valoarea imobilului pe piața imobiliară datorită funcționalităților și avantajelor oferite.

Dezavantajele casei inteligente

Costurile implicate – dezvoltarea inițială a unei case inteligente poate să implice costuri semnificative. Cumpărarea dispozitivelor inteligente și montarea întregii infrastructuri implică o investiție inițială consistentă, iar actualizările și adăugarea noilor produse implică și ea costuri suplimentare, pe termen lung.

Securizarea datelor – prin creșterea numărului de dispozitive conectate, crește și riscul referitor la securitatea datelor. Casele inteligente stochează informații care pot fi sensibile și care vizează utilizatorii sistemelor integrate. Protejarea acestor date se transformă într-o provocare în sine, astfel că devine necesară și integrarea sistemelor de securitate cibernetică. 

Probleme de compatibilitate – chiar dacă se fac eforturi masive pentru standardizare, încă există probleme de compatibilitate între diversele produse și platforme din domeniul caselor inteligente. Acest lucru poate să genereze dificultăți în integrarea eficientă a tuturor dispozitivelor smart.

Dispozitive și sisteme pentru casa inteligentă

Camere de supraveghere inteligente – aceste sisteme asigură monitorizare video în timp real și, cu ajutorul senzorilor și a aplicațiilor mobile, pot să trimită notificări în cazul în care sunt detectate activități suspecte.

Sisteme de alerte de incendiu și monoxid de carbon – sunt echipamente care oferă detecție avansată a incendiilor și evoluțiile critice ale nivelului de monoxid de carbon. Sistemele inteligente emit alerte instante și notificări pe smartphone.

Sisteme de închidere și deschidere a ușilor – sistemele tip smart lock permit gestionarea accesului în locuință prin intermediul telefonului mobil inteligent, oferind securitate suplimentară și flexibilitate.

Termostate inteligente – acestea permit controlul precis al temperaturii ambientale, în funcție de preferințele și de rutina utilizatorilor, contribuind la creșterea eficienței energetice a locuinței.  

Comutatoare de iluminat inteligente – acestea oferă posibilitatea de a controla iluminatul în mod flexibil, facilitând schimbarea culorilor luminilor ambientale și chiar programarea funcționării acestora.

Detectoare inteligente de temperatură și umiditate a solului – poți utiliza inclusiv sisteme pentru grădină care să eficientizeze modul în care sunt îngrijite terenurile cu plante și răsaduri. Un detector de temperatură și umiditate a solului poate ajuta la eficientizarea sistemului de irigare pe care îl folosești.

Asistenți vocali – sistemele precum Alexa, Google Assistant sau Siri sunt dispozitive centrale în casele inteligente. Acestea permit controlul vocal pentru o varietate de funcționalități. Iluminatul, funcționarea electrocasnicelor, dar și cea a sistemelor de entertainment pot fi controlate cu ajutorul asistenților vocali.

Există și alte sisteme prin care îți poți transforma locuința într-una smart home. În continuare, poți descoperi un plan de bază pe care îl poți lua drept reper pentru propria ta locuință inteligentă.

Pasul 1 – planificarea și stabilirea obiectivelor

Primul pas constă în stabilirea obiectivelor. Vrei să crești eficiența energetică? Vrei securitate sporită? Divertisment? Ai și o grădină pe care vrei să o îngrijești cu sisteme de automatizare? Pune pe listă tot ce vrei să obții, pentru a putea ști în ce echipamente să investești.

Pasul 2 – securitatea casei

Un sistem de securitate inteligent poate include echipamente de detectare a mișcărilor, camere de supraveghere, precum sisteme de alarmă. Acestea pot fi interconectate și controlate prin intermediul smartphone-ului, pe care vor fi transmise și notificările aferente mișcărilor suspecte.

Pasul 3 – termostate inteligente

Dacă printre obiectivele tale se regăsește și eficientizarea casei din punct de vedere energetic, alege să cumperi un termostat inteligent. Acesta te va ajuta să economisești energie și să optimizezi temperatura în funcție de preferințele și obiceiurile tale.

Pasul 4 – automatizarea sistemelor de iluminat

Primul aspect în care poți începe să investești este iluminatul. Alege becuri inteligente, care pot fi controlate prin comenzi vocale sau prin aplicații mobile.

Pasul 5 – sistemele de divertisment

Boxele din casa ta pot fi conectate la asistentul vocal, iar cu ajutorul comenzilor vocale poți să controlezi muzica redată în casă. Sistemele audio inteligente pot fi controlate și prin intermediul smartphone-ului, cu ajutorul conexiunilor Bluetooth sau Wi-Fi.

Pasul 6 – asistentul virtual

Pentru că folosirea celor mai multe dintre aceste facilități să fie posibilă, este necesară integrarea unui asistent precum Siri, Alexa sau Google Assistant. Acesta te va ajuta să controlezi toate dispozitivele prin comenzi vocale.

Pasul 7 – automatizarea ușilor și a jaluzelelor

Jaluzelele și ușile pot fi automatizate într-o casă inteligentă, ceea ce adaugă un plus de confort, eficiență energetică, dar contribuie și la sporirea nivelului de intimitate.

Pasul 8 – montează senzorii de monitorizare

Poți folosi senzori inteligenți de monitorizare a calității aerului sau a apei din casă. De asemenea, poți folosi detectoare de gaze toxice și fum, care te vor ajuta să reacționezi rapid în cazul în care apar probleme.

Pasul 9 – automatizarea sistemelor de irigare

Dacă ai o casă cu grădină, sistemul pentru irigare inteligentă poate să aducă beneficii importante. El se poate adapta condițiilor meteorologice și preferințelor plantelor, economisind apă și păstrând o grădină sănătoasă.

Pasul 10 – actualizarea sistemelor

O casă inteligentă se află în continuu progres, dacă proprietarul dorește să țină pasul cu noile tehnologii. Firește, acest lucru poate fi destul de costisitor, însă un minim pe care îl poți face este actualizarea software-urilor aferente fiecărui sistem inteligent din locuința ta.

Surse : unsplash.com, blog doda.ro

Let Us Protect You