Interfon vs Videointerfon - 2 sisteme moderne de comunicare si acces

21/01/2023

Sistemele de interfon sau Videointerfon, au devenit in ultimile decenii, o componenta nelipsita a ansamblurilor rezidențiale moderne  - practic sisteme inteligente de securitate pentru casă ce pot comunica cu telefonul dvs., contribuind la imbinarea armonioasa intre confort si securitate. Astfel, capacitatea de a verifica si de a comunica fara probleme cu vizitatorii si de a acorda acces de la distanta a revolutionat modul in care gestionam accesul catre locuintele noastre.


Acasa sau la birou, a avea un sistem fiabil de interfonie sau videointerfonie reprezinta un pas important in asigurarea comunicarii, securitatii si confortului de utilizare a cladirilor.

1. Interfoane sau videointerfoane - despre cel doua dispozitive de comunicatii si  principalele caracteristicilor ale acestora

Atat interfoanele, cat si videointerfoanele au avantajele si dezavantajele lor cand vine vorba de caracteristici, securitate, confort, aspect si cost. Alegerea unui echipament din categoria interfoane si videointerfoane depinde mai ales de nevoile si prioritatile proprietatii si ale ocupantilor acestora.

Interfoanele sunt sisteme de comunicatie audio realizata, in general, prin cablu care permit conectarea audio intre doua puncte prin intermediul unui microfon si a unui receptor. 

Videointerfoanele creeaza, de asemenea, o conexiune intre un punct de apel exterior si receptorul interior, dar suplimentar fata de comunicarea audio, in acest caz este vorba si de transmisie video. 

Unele sisteme de videointerfonie pot comunica chiar cu smartphone-uri sau pot fi integrate in sistemul de supraveghere video mai elaborat al unei proprietati alaturi de camerele de supraveghere IP si de alte accesorii de supraveghere sau sisteme de alarma, dupa caz.

2. Diferentele dintre un interfon si un videointerfon

Interfoanele ofera doar posibilitati de comunicare audio fiabila, fara alte accesorii. Aceste sisteme sunt realizate pe baza unor componente minimale precum difuzor, microfon si butoane de apel. 

Interfoanele video / videointerfoanele, au functii mai extinse datorita camerelor, monitoarelor, microfoanelor si difuzoarelor integrate. 

  1. Identitatea vizuala a apelantului - poti vedea cine este la usa ta pe monitorul video din casa.
  2. Acces de la distanta - poti raspunde apelului la un videointerfon chiar fara a te deplasa la monitorul unitatii instalate in casa, de la distanta, prin intermediul smartphone-ului. conectat, desigur la un model de videointerfon wireless care permite o astfel de integrare.
  3. Inregistrari - poti stoca inregistrarile video ale apelurilor cu imaginile luate de camera cu care este prevazut postul exterior al videointerfonului.
  4. Integrare inteligenta in casa - cu ajutorul videointerfoanelor poti controla si alte sisteme de securitate, cum ar fi, de exemplu, sistemele de alarma cu care sunt prevazute incuietorile usilor.
  5. Puncte de acces multiple - videointerfoanele permit conectarea mai multor posturi exterioare si a mai multor unitati interioare, in functie de configuratia cladirii pentru care sunt instalate si de scenariile de acces necesare.

Interfoanele permit verificarea audio a vizitatorilor, dar nu si o verificare vizuala. Astfel, in cazul unui interfon te poti baza doar pe auzirea vocii vizitatorului. Pe de alta parte, videointerfoanele ofera un nivel suplimentar de securitate, permitandu-ti sa vezi in timp real vizitatorii pe un monitor. Videoclipul poate fi inregistrat, de asemenea, pe un suport de tip card de memorie ceea ce este util pentru pastrarea unor dovezi video daca este necesar.

Sistemele de interfoane de baza sunt relativ ieftine, in functie de numarul de posturi interne necesare. Videointerfoanele au un pret mai mare, in special in cazul modelelor cu functii avansate si puncte de acces multiple.

3. Interfon vs. videointerfon - alegerea dispozitivului potrivit pentru tine

Daca te intrebi care sistem de interfonie este cel mai potrivit pentru tine trebuie sa stii ca alegerea intre un interfon sau un videointerfon depinde de mai multi factori. 

Daca principalul obiectiv pentru care te afli in cautarea unui sistem de tip interfon sau videointerfon este acela rezidential, ar trebui sa iei in considerare aspecte precum:

  • Bugetul - interfoanele sunt mai accesibile, deci reprezinta cele mai bune variante de achizitie pentru bugete limitate. Videointerfoanele sunt mai scumpe, dar ofera mai multe functii si facilitati.
  • Dimensiunea proprietatii rezidentiale - interfoanele se potrivesc mai mult blocurilor de locuinte, caselor si cladirilor de locuit mai mici. Videointerfoanele, pe de alta parte, sunt ideale pentru case individuale sau ansambluri rezidentiale cu un numar limitat de locuinte si care dispun de o curte imprejmuitoare mai mare marginita cu gard si cu porti de acces.
  • Sisteme smart existente - cauta modele de videointerfoane cu integrare de tip casa inteligenta sau smart home daca exista deja sisteme precum camere de securitate si alte sisteme de alarma inteligente montate la proprietate.
  • Comoditate - videointerfoanele sunt mult mai convenabile deoarece permit accesul de la distanta.
  • Estetica - si in acest caz, videointerfoanele sunt o varianta mai buna de luat in calcul daca designul exterior al proprietatii rezidentiale este o prioritate.

Interfoanele ofera o comunicare audio fiabila punct-la-punct la un pret accesibil. Sunt o solutie simpla pentru nevoile de comunicare de baza.

Videointerfoanele, pe de alta parte, ofera securitate sporita prin verificarea vizuala a vizitatorilor. De asemenea, ofera mai mult confort prin integrarea mobila si functiile inteligente. In plus, videointerfoanele sunt mult mai practice, atat pentru persoanele in varsta, care locuiesc singure, cat si pentru familiile tinere sau pentru copiii care stau uneori singuri acasa. Faptul ca locatarii pot sa vada imediat cine este la usa blocului sau la poarta ofera un plus de siguranta. Dar aceste functii avansate au un cost mai mare.

Un dispozitiv de comunicare intre musafirii din exterior si proprietar (interfon sau videointerfon) ofera locuintei un aspect modern, contemporan si digitalizat inca de la intrarea in resedinta. In plus, videointerfonul ajuta la diminuarea comportamentului negativ, fiind un obstacol pentru persoanele care doresc sa deranjeze linistea publica sau, mai grav, sa atenteze la sanatatea si locuinta ta. 

In plus, instalarea unei astfel de solutii poate creste nivelul actual al casei pe piata imobilitara in cazul in care vrei sa o oferi in chirie sau chiar sa o schimbi. 

Surse : unsplash.com, blogelectra.ro 

Let Us Protect You